Bezienswaardigheden in Andalusië

Er zijn in Andalusië honderden verschillende bezienswaardigheden te vinden, het is dan ook lastig om een lijst samen te stellen met de mooiste, leukste, bekendste of verrassendste bezienswaardigheden van deze regio. We hebben geprobeerd een lijst te maken met de absolute hoogtepunten van Andalusië. Op de lijst staan natuurlijk de bekendste bezienswaardigheden van regio zoals het Mezquita en het Alhambra, maar ook enkele minder bekende die volgens ons het bezoeken waard zijn.
Natuurlijk ontbreken er veel meer bezienswaardigheden dan dat erop deze lijst staan. Toch zijn dit in onze ogen de bezienswaardigheden in Andalusië die je niet gemist mag hebben.

Mezquita

Het Mesquita is de belangrijkste bezienswaardigheid van Cordoba. Deze voormalige moskee en huidige kathedraal is samen met de rest van het historische centrum van Cordoba terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De geschiedenis van dit imposante bouwwerk gaat helemaal terug tot de tijd van de Romeinse overheersing in dit gebied. In de tijd van de Romeinen werd er op deze plaats een tempel gebouwd, die nadat de Visigoten de macht hadden overgenomen verbouwd werd tot een kerk. In het begin van de achtste eeuw werd dit deel van Spanje veroverd door de Moren. De oorspronkelijk kerk werd gesloopt en moest plaatsmaken voor een immense moskee. Om het gebouw te ondersteunen werden pilaren gebruikt van oude Romeinse villa’s, deze waren eigenlijk te klein voor de oorspronkelijke bouwplannen. Om dit op te lossen werd er op de pilaren een dubbele boog gemetseld, waardoor het gebouw zijn karakteristieke uiterlijk kreeg. Het was toen, na Mekka de grootste moskee ter wereld. Na de reconquista kwam Cordoba en de Mezquita terug in Christelijke handen, die in het centrale deel een kathedraal lieten bouwen. Gelukkig bleef de islamitische ornamenten en versieringen voor een groot deel gespaard waardoor we nu in alle schoonheid van dit multireligieus gebouw kunnen genieten.

De rood-witte dubbele bogen van het Mesquita zijn uniek voor dit gebouw en hebben we nog nooit op een andere plek ter wereld gezien. Ons bezoek aan het Mesquita was een bijzondere ervaring. We hadden online kaartjes gekocht voor het eerste tijdslot op zondagochtend. Toen we om half negen voor de entreepoorten stonden waren we een van de eerste toeristen die binnen mochten. Eenmaal binnen heerste er een oase van rust, wat best bijzonder is op een plek die normaal gesproken vol is met toeristen.

Reserveer ver voor vertrek je kaartjes voor het Mezquita snel en gemakkelijk bij Tiqets.nl

Alhambra

Het Alhambra is een van de bekendste bezienswaardigheden ter wereld. Dit prachtig gelegen complex wordt zelfs in een adem genoemd met de Eiffeltoren, de Toren van Pisa, de Sagrada Familia en ga zo maar door. Het staat samen met het Generalife en de historische Arabische wijk Albaicín op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Alhambra is een enorm complex dat een groot deel van het plateau in het zuidoosten van Granada beslaat. Het Alhambra bestaat uit verschillende paleizen en forten die een Moorse oorsprong hebben, maar ook de Romeinen en Visigoten lieten al forten op deze plaats bouwen.

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan het Alhambra zijn de Nasridische Paleizen. Deze rijkelijk versierde kamers, terrassen, patio’s en tuinen zijn allemaal rijkelijk versierd met islamitische ornamenten en teksten. Het is een van de mooiste voorbeelden van Islamitische kunst op het Europese vaste land. De belangrijkste onderdelen van deze paleizen zijn het oude paleis de “Mexuar”, het Comarespaleis en het Leeuwenpaleis.

Nadat dit deel van Spanje weer in handen kwam van de Christenen, was het Karel V die opdracht gaf om een deel van het oorspronkelijke Moorse paleis te slopen en er een kasteel in de Spaanse renaissance te laten bouwen. Een prachtig voorbeeld van deze typische Spaanse bouwstijl, maar ook zonde dat hierdoor het oorspronkelijke gebouw niet meer helemaal intact is. Het is door toedoen van Isabella van Portugal dat de andere delen van de Nasridische Paleizen niet gesloopt werden. In het Paleis van Kerel V is nu een museum te vinden. De binnenplaats van het kasteel bestaat uit een patio met een omtrek van dertig meter met Ionische en Dorische zuilen.

Vanwege de beperkende maatregelen die de UNESCO heeft gesteld aan het maximum aantal bezoekers die dagelijks het Alhambra mogen bezoeken, is het lastig om kaartjes te kopen. Zeker in drukke periodes kunnen de kaartjes voor het Alhambra al weken vooraf zijn uitverkocht. De kaartjes mogen onder normale omstandigheden pas twee maanden voor de te bezoeken datum verkocht worden en kunnen dus al ver voor je bezoek uitverkocht zijn. Het is belangrijk om je bezoek aan het Alhambra ver voor vertrek te plannen en de kaartjes boeken. Wij hebben goede ervaringen met Tiqets.nl waar we enkele weken voor vertrek online onze toegangskaarten hebben gekocht. We kregen de tickets gelijk binnen via de mail of konden ze ophalen in de app van Tiqets. Zelfs met zogenaamde “skip the line” tickets zul je zoals je op de foto kunt zien, nog even in de rij moeten staan voor binnenkomst.

Toen we het Alhambra bezochten moesten we een kaartje kopen en daarbij onze paspoort/ID-kaart gegevens invullen. Eenmaal in het Alhambra werd niet ons kaartje gescand, maar ons paspoort. Een kaartje voor het Alhambra is dus op naam en kan niet doorverkocht of uitgewisseld worden. Vergeet dus niet je ID of paspoort mee naar het Alhambra te nemen.

Koop je kaartjes voor het Alhambra online bij Tiqets.nl en verzeker je van een tijdslot.

Kathedraal van Malaga

De Kathedraal van Malaga is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Malaga. Het is een atypische kathedraal, die hele andere vormen heeft dan je zou verwachten, dit in combinatie met de Spaanse renaissance stijl zorgt ervoor dat het een echte blikvanger is. De buitenzijde van de kathedraal is al redelijk flamboyant, maar de binnenzijde is zo rijkelijk gedecoreerd dat je geen idee hebt waar je het eerst moet kijken. Overal zijn prachtige gouden decoraties te vinden en iedere centimeter is gedecoreerd. De totale bouw van de kathedraal heeft ongeveer tweehonderd jaar in beslag genomen, maar werd nooit helemaal voltooid. Geldproblemen en een slechte fundering hebben ervoor gezorgd dat dit imposante bouwwerk nooit is voltooid.

Sinds enkele jaren is het dak van de kathedraal opgesteld voor publiek. Hiervoor moet je wel een apart kaartje kopen en dan mag je onder begeleiding van een gids het dak bezoeken. Eenmaal op het dak krijg je nog een beter beeld van het omvangrijke bouwwerk en wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten, met aan de ene kant de Middellandse Zee en aan de andere zijde de stad Malaga.

Torcal de Antequera

Het natuurreservaat Torcal de Antequera is te vinden in het zuidelijke deel van de regio Andalusië in de gemeente Antaquera. Het gebied is vooral bekend vanwege de door erosie gevormde rosten. Deze rosten in dir gebied hebben zulke bijzondere vormen, dat al in het begin van de vorige eeuw werd besloten om dit deel van Andalusië als reservaat te beschermen. Hierdoor hebben de dieren in dit gebied de laatste eeuw vrij ongemoeid kunnen leven, waardoor er nu een grote biodiversiteit aan wilde dieren voorkomt. Zo leven er Spaanse steenbokken, dassen en vale gieren. Het park is opengesteld voor het publiek. Je kunt er verschillende korte wandelingen maken.

Puente Nuevo

De Puente Nuevo is een prachtige stenen brug over de Tajo de Ronda en de rivier de Guadalevín. De brug is gebouwd in de achttiende eeuw, de bouw van de brug nam bijna zestig jaar in beslag. Tijdens de bouw van de brug stortte hij in waarbij een groot deel van de werknemers om het leven kwamen. Nadat de bouw hervat werd in 1751 zou het nog tot 1793 duren voordat de bouw uiteindelijk voltooid werd. Het prachtige bouwwerk is nu een van de bekendste bezienswaardigheden van de regio. Dagelijks rijden toeristen Ronda binnen het bouwwerk met eigen ogen te zien. Vanaf de brug heb je en mooi uitzicht over de lager liggende delen van Ronda en natuurgebieden rondom de stad. Maak je een wandeling naar de voet van de brug of naar een van de andere twee bruggen over de rivier, dan zal je de brug in zijn volle glorie kunnen bewonderen.

Alcázar Real de Sevilla

Het koninklijk Paleis van Sevilla is het oudste nog steeds bestaande paleis van Europa, wat nog steeds voor zijn oorspronkelijke doel wordt gebruikt. Het is een van de mooiste voorbeelden van de Mudejar stijl. Vanwege zijn onaangetaste uiterlijk Alcázar Real de Sevilla terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De geschiedenis van het paleis gaat helemaal terug tot aan de Romeinse overheersing van dit deel van Spanje. Het waren de Romeinen die op deze plaats als eerste een fort lieten bouwen, wat later vergroot en uitgebreid werd door de Visigoten. In de tijd van de Moorse overheersing werd het huidige kasteel gebouwd en uitgebreid. Na de Reconquista kwam Sevilla in handen van Karel V die er gotische en renaissance-elementen aan toe liet voegen.

Belangrijkste onderdelen van tijdens je bezoek aan het Alcázar Real de Sevilla, zijn het Palacio Mudejár, de Patio de las Doncellas, de Patio del Yeso, de Casa de Contración en de Salón de Embajadores. Omdat deze paleizen de belangrijkste bezienswaardigheid in Sevilla zijn, kan het er soms erg druk zijn. Op sommige dagen zijn er zelf helemaal geen kaartjes meer te krijgen. Het is dan ook verstandig om ruim voor vertrek je kaartjes online te kopen.

Koop je kaartjes voor het Alcázar Real de Sevilla online bij Tiqets.nl en "skip the line"

Tabernaswoestijn

In het noordoostelijke deel van Andalusië ligt de Tabernaswoestijn, deze halfwoestijn is de enige woestijn op het Europese vaste land. Het extreem droge klimaat van dit deel van Andalusië is te danken aan het bergen rondom de woestijn. De bergen houden de stijgingsregen tegen, waardoor er geurende het jaar zo goed als geen enkele regenbui de vallei weet te bereiken. Combineer dit met de vele zonne-uren en de hoge temperaturen en dan snap je waardoor het gebied tot een woestijn is geworden. Dit is zo uniek voor Europa dat het gebied door de UNESCO is uitgeroepen door biosfeerreservaat.

De unieke natuur van het gebied heeft al meerdere malen gediend als filmset. Zo was de Taberbaswoestijn te zien in de filmklassiekers “The good, the bad and the ugly”, “Indiana Jones and the Last Crusade” en  “Lawrence of Arabia”.

Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een gebergte in het zuidoostelijke deel van Andalusië. Sierra Nevada is Spaans voor “besneeuwd bergketen”. De Sierra Navada is het hoogste gebergte van Spanje, de Mulhacén is met 3482 het hoogste punt van Spanje. Deze berg heeft zijn naam te danken aan de voorlaatste koning van Granada, die volgens de legendes op deze berg begraven zou liggen. De unieke ligging van dit gebergte in het zuiden van Spanje zorgt ervoor dat je binnen een uur rijden je van besneeuwde bergtoppen, naar een zonnig strand kunt rijden. Iets wat niet op veel plaatsen ter wereld mogelijk is. Het is een van de populairste skigebieden in Spanje. In totaal is er meer dan 100 kilometer aan skipiste te vinden, verdeeld over verschillende gebieden. Het is niet een typisch wintersport gebied, dit vooral door het ontbreken van après-ski en het feit dat er zelfs op de piste typisch Spaanse hapjes geserveerd worden.

Op de foto zie je de toppen van de Sierra Nevada vanaf het Alhambra in Granada.

Alcazaba van Malaga

Het Alcazaba van Malaga is een voormalige Moors fort in het centrum van Malaga. Het is een van de mooiste en best bewaarde Moorse forten van Spanje. Nu is het een van de populairste en drukst bezochte bezienswaardigheden van Malaga. Vanaf het plein bij het Romeinse theater loop je via een paar trappen en een vrij steile helling naar de entree van de Alcazaba. Eenmaal binnen valt de prachtige Moorse bouwstijl op. De Alcazaba van Malaga is misschien niet zo indrukwekkend als het Alhambra of het Alcázar Real de Sevilla, toch heeft het zijn eigen charme en is het een niet te missen bezienswaardigheid in Malaga. Het leukste is om het fort te bezoeken tegen zonsondergang, dan kun je vanaf de oude muren van het fort de zon zien ondergaan in de Middellandse Zee. Je kunt hiervoor ook iets verder omhoog lopen naar het Castillo de Gibralfaro.

Grotten van Nerja

De Cueva de Nerja is en druipsteengrot van bijna vijf kilometer lang, onderverdeeld in twee secties. De twee secties; Nerja I en Nerja II zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Van deze twee delen is alleen Nerja I geopend voor publiek, hier zijn prachtige grote stalagmieten en stalactieten te zien. De echte bezienswaardigheden bevinden zich in Nerja II. In dit deel van de grot zijn muurschilderingen gevonden die volgens onderzoekers 42.000 jaar oud zijn. Andere tekeningen zijn wat jonger en zouden 20.000 tot 16.000 jaar oud zijn. Als het het waar is dat de oudste tekeningen meer dan veertigduizend jaar oud zijn, dan zou dit betekenen dat ze door de neanderthalers zouden zijn gemaakt, wat een nieuw licht zou schijnen op deze mensachtige. Foto’s van deze grotschilderingen en andere spullen die in de grotten zijn gevonden, kun je bewonderen in het museum van de grot.

Ieder jaar wordt in juli in de grot het Festival de Música y Danza georganiseerd. Tijdens dit festival treden bekende klassiek geschoolde artiesten op in de grot, die bekend staat om zijn akoestiek.

Generalife

Het generalife is het voormalige zomerpaleis van de Nasridische Sultans van Granada. Het is samen met de Arabische wijk Albaicín en het Alhambra terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Koop je een kaartje voor het Alhambra, dan kun je ook een bezoek brengen aan het Generalife. Vanaf het Alhambra loop je in ongeveer tien minuten naar de prachtige Moorse tuinen om vervolgens bij de paleizen uit te komen. Op zonnige dagen is het heerlijk wandelen door de open tuinen van het Generalife, zeker als je net uit het Alhambra komt. De serene rust die in de tuinen heerst staan in schril contrast met de Nasridische Paleizen. Hoogtepunt van een bezoek aan het Generalife zijn de prachtige patio’s van de paleizen. De tuinen in deze patio’s zijn rijkelijk versiert met bloemen, planten en waterornamenten. Van de verschillende patio’s staat de “Patio de la Acequia” bekend als de mooiste.

Nationaal park Doñana

Het Nationaal park Doñana is te vinden in het uiterste zuidwesten van Andalusië, niet ver van de grens met Portugal. Het park ligt op de plaats waar de rivier de Guadalgivir in de Atlantische Oceaan stroomt. Het gebied is vooral bekend om dat het een belangrijke rustplaats is voor vogels die richting Afrika trekken om te overwinteren. Het water in dit gebied is voedingsrijk zodat ze op krachten kunnen komen voor ze verder vliegen. In het gebied leven verder enkele beschermde diersoorten zoals de Iberische Lynx en de Spaanse Keiszerarend. Het gebied is slechts gedeeltelijk geopend voor het publiek. Het Nationaal park Doñana staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Metropol Parasol

De Metropol Parasol in Sevilla is een van de weinige moderne bezienswaardigheden in Andalusië. De immense houten parasol – van 150 bij 70 meter – is gebouwd in 2010 en is sindsdien een van de publiekslievelingen in Sevilla. Het was eigenlijk de bedoeling dat er op deze plaats een parkeergarage zou verrijzen, maar doordat er tijdens de bouw op Romeinse en Moorse gebouwen werd gestuit, werd er besloten om iets unieks te gaan bouwen. Nu zorgt de parasol in een groot deel van de stad voor de nodige schaduw en heb je vanaf het wandelpad op de parasols een prachtig uitzicht over de stad.

Puenta Romana

De Romeinse brug van Cordoba is gebouwd in de eerste eeuw voor onze jaartelling. Zijn huidige uiterlijk kreeg het nadat de brug gerenoveerd werd tijdens de Moorse overheersing van Andalusië. De Moren gebruikte wel de ruïnes van de brug om hem te herstellen, maar pasten het ontwerp iets aan. Zo kwam er een boog te vervallen en werd het ontwerp van de bogen iets aangepast. Als je goed naar de verschillende bogen van de brug kijkt kun je zien welke bogen nog uit de Romeinse periode stammen – het zijn er nog twee – en welke in de tiende eeuw gereconstrueerd werden. Sinds de bouw van een nieuwe brug enkele honderden meter verderop is de Puenta Romana verboden voor al het gemotoriseerd verkeer.

Net als de rest van het historische centrum van Cordoba, staat de Puenta Romana op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanaf de brug loop je door de Puerta del Puente naar het historische centrum, aan de ander zijde van de brug staat de Torre de la Calahorra.