Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Andalusië op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Andalusië vind je terug op de vele Spanje en Andalusië sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Malaga of de regio Andalusië kun je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Andalusië is net als de meeste plaatsen in Spanje en Europa 112.

Douane

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het leidingwater in Andalusië is veilig om te drinken. De smaak is niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater. Het kraanwater in Andalusië is wel geschikt om je tanden mee te poetsen en koffie en thee mee te zetten.

Drugs

Het gebruiken, bezitten, kopen en invoeren van alle soorten drugs is verboden in Spanje.

Elektriciteit

Als je naar Spanje reist heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Andalusië. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.

Feestdagen

Voor Andalusië staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

Nationale feestdagen
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
28 februari – Día de Andalucía
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

Variabele feestdagen (nationaal)
In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In april wordt het Feria de Abril gevierd.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars in Andalusië. Het geven van fooi is iets persoonlijks, maar men is Spanje wel gewend om fooi te krijgen. De hoogte van de fooi kun je natuurlijk af laten hangen van de kwaliteit van de service en het eten en drinken.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn in Andalusië genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas terecht kan. Mits je pas hiervoor geschikt is. De meeste pinautomaten zijn te vinden in de grotere steden en plaatsen. In de kleinere dorpen is de kans op het tegenkomen van een pinautomaat aanzienlijk kleiner. Gelukkig kun je tegenwoordig op zo goed als iedere plaats terecht met je Nederlandse pinpas of creditcard. Dit is nog niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak heb.

Internet/Wi-Fi

Tijdens onze reizen door Andalusië hebben we gemerkt dat op veel plaatsen je gebruikt kunt maken van een uitstekende 4 of 5G netwerk. De algemene regel is wel, hoe verder je van een grote stad afgaat, hoe groter de kans op een slechtere verbinding. Zeker in de wat meer afgelegen delen van Andalusië is het netwerk niet altijd even stabiel.
Op veel plaatsen kun je gebruik maken van gratis Wi-Fi. Betaalde Wi-Fi zoals je dat tot enkele jaren geleden nog wel eens tegenkwam zie je nu eigenlijk helemaal nergens meer terug.

Taal

In Andalusië is Spaans de officiële taal. Houd er rekening mee dat het Spaans hier met een sterk accent gesproken wordt. Wie een beetje Spaans spreekt die zou zich zomaar in het lokale dialect kunnen verslikken. Met Engels kom je over het algemeen ook ver in deze regio, al hebben we zelf gemerkt dat niet iedereen Engels spreekt. Over het algemeen kan gesteld worden; hoe verder je de binnenlanden intrekt hoe slechter de inwoners Engels spreken. In de kustplaatsen spreekt zo goed als iedereen vloeiend Engels, maar in de dorpen en zelfs toeristische steden was het soms moeilijk om iemand te vinden die een woordje Engels sprak.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijd regeling die gelijkloopt met die van ons. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en Andalusië.

Veiligheid

Andalusië is een veilige regio, toch is het verstandig om altijd goed op te letten en je gezond verstand te gebruiken tijdens je vakantie in dit gebied.
In de steden en bij de bekendste toeristische bezienswaardigheden is de kans op gauwdieven en zakkenrollers aanwezig. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Ga je een roadtrip maken door Andalusië, let dan altijd goed op waar je stopt. Kijk uit op verlaten delen van de route en laat zeker geen waardevolle spullen achter in de auto.