Steden en dorpen in Andalusië

Er zijn in Andalusië behoorlijk wat prachtige steden, bijzondere badplaatsen en pittoreske dorpjes te vinden. We geprobeerd om een leuke mix te maken van de bekendste en misschien wat minder bekende bestemmingen in Andalusië. De lijst is alles behalve compleet. Er zouden zonder probleem nog twintig of dertig badplaatsen en dorpen aan de lijst toegevoegd kunnen worden. De website is echter bedoeld voor mensen die de eerste, tweede of derde keer naar Andalusië op vakantie gaan. De onderstaande steden en plaatsen moet je volgens ons gezien hebben als je op vakantie gaat in Andalusië. Alle plaatsen in de onderstaande lijst hebben iets bijzonders of speciaals dat je met eigen ogen gezien moet hebben.

Malaga

Malaga is een prachtige stad in het oostelijke deel van Andalusië, aan de Middellandse Zee. Het is van de steden in Spanje die geschikt zijn voor een strandvakantie als en stedentrip. Bekendste voorbeelden van steden die “best of both” hebben, zijn Valencia en Barcelona. In de zomermaanden liggen de stranden rondom malaga vol met toeristen die in de avonduren op zoek gaan naar restaurants en bars in het historische centrum van de stad. Kom je naar Malaga voor een stadsbezoek, dan zijn de kathedraal van Malaga, het Alcazaba, het teatro Romano en de wijk barrio de Lagunillas de bekendste bezienswaardigheden. Ben je op zoek naar kunst en cultuur in Malaga, dan kun je terecht bij het museo Carmen Thyssen, het Museo Picasso Malaga, het Museo Interactivo de la Música en het Centre Pompidou Malaga.

Alles weten over Malaga? neem dan een kijkje op Malaga voor beginners

de leukste hotels in Malaga
Boek je kaartjes voor excursie in Malaga vooraf bij Tiqets

Sevilla

Sevilla is de grootse stad en hoofdstad van de regio Andalusië. In het grootstedelijk gebied van Sevilla wonen, meer dan anderhalf miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft daadwerkelijk in de stad wonen. Het is een van de populairste stedentripbestemmingen in Spanje, niet zo gek als je bedenkt dat Sevilla het grootste historische centrum van Spanje heeft en een van de grootste ter wereld. De geschiedenis van de stad gaat helemaal terug tot van de tijd van de Grieken en de Romeinen, maar het zijn de Moren geweest die de belangrijkste rol in de geschiedenis van de stad hebben gespeeld. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal Maria de la Sede, het Alcázar Real de Sevilla, het Museo de Bellas Artes en de Torre del Oro.

meer te weten komen over Sevilla? neem dan een kijkje op Sevilla voor beginners

de leukste hotels in het historische centrum van Granada
boek je tickets voor Sevilla vooraf bij Tiqets

Granada

Granada is dankzij het Alhambra uitgegroeid tot een van de geliefdste toeristische bestemmingen in Spanje. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen deze stad om een glimp op te vangen van de Nasridische Paleizen, het paleis van Karel V of een van de andere onderdelen van het Alhambra. Sinds deze bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan, is het lastiger om het Alhambra te bezoeken. Tijdens de drukste periodes van het jaar zal je weken voor vertrek een kaartje moeten reserveren. In de lager gelegen delen van stad kun je heerlijk wandelen door prachtige brede lanen en gezellige, smalle winkelstraatjes.

Meer weten over Granada: bezoek dan Granada voor beginners

reserveer je tickets voor het Alhambra online bij Tiqets.nl
de leukste hotels in het historische centrum van Granada

Cordoba

Cordoba is een van de vier populaire steden voor een stedentrip in Andalusië. Het is wat ons betreft de leukste van de vier grote steden in de regio. Dit komt door het wat zachtere karakter van de stad, de bijzondere bezienswaardigheden en de uitstekende keuken. Op iedere straathoek kom je er wel een leuk barretje of restaurants tegen en langs de oevers van de Guadalquivir rivier kom je leuke terrassen tegen. Natuurlijk is de stad vooral bekend vanwege het Mezquita, de Puenta Romano, het Alcázar de los Reyes Cristianos en de Torre de la Calahorra. Vooral het Mezquita mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Cordoba.

Meer informatie over Cordoba bezoek dan: Cordoba voor beginners

kaartjes reserveren voor het Mezquita doe je bij Tiqets.nl
de leukste hotels en appartementen in Cordoba vind je hier

Marbella

Marbella is een van de populairste toeristische bestemmingen aan de Costa del Sol in Andalusië. Het hele jaar door zijn er in Marbella toeristen te vinden, die de Spaanse zon op komen zoeken. In de winterperiode zijn er opvallend veel oudere toeristen te vinden op de boulevard van Marbella, die er komen overwinteren. Over de boulevard van Marbella kun je het hele jaar heerlijk flaneren. Onderweg zijn er vele leuke restaurants, bars en winkels te vinden. De Avenida del Mar, een van de zijstraten van de boulevard staat bekend om standbeelden van Salvador Dalí. De stranden van Marbella, zijn zo gauw het weer het toelaat gevuld met toeristen. Iedere ochtend worden de stranden aangeharkt en schoongemaakt, zodat ze het predicaat “de blauwe vlag” meer dan verdient, is.

Wil je tijdens je vakantie in Marbella eens wat anders dan de boulevard en het strand, loop dan eens naar het historische centrum van Marbella. Rondom de Plaza de los Naranjos liggen verschillende smalle straatjes, waar je leuk kunt winkelen.

Puerto Banús

Puerto Banús is een jachthaven dat onderdeel is van de stad Marbella. De haven is te vinden in het westelijke deel van Marbella en staat bekend als een van de luxueuste en duurste havens ter wereld. In de haven liggen verschillende miljoenenjachten en rondom de haven zijn er winkels te vinden van alle grote en bekende kledingmerken. Het is een leuke plek om tijden je vakantie in Marbella even te bezoeken. Vanaf de Boulevard van Marbella fiets je in ongeveer twintig minuten naar de jachthaven.

Úbeda

Úbeda is een kleine stad in het noordelijke deel van Andalusië, in de zogenaamde La Loma regio. Dit deel van Andalusië staat bekend om de vele uitgestrekte wijngaarden die er te vinden zijn en de Spaanse renaissance. Hoogtepunt van een bezoek aan Úbeda is het Plaza Vázquez de Molina, rondom dit plein zijn de bekendste bezienswaardigheden van het stadje te vinden, die allemaal zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De gebouwen in Úbeda worden gezien als de mooiste binnen deze bijzondere Spaanse kunststroming. Het Sacra Capilla del Salvador staat bekend als het meesterwerk van Andrés de Vandelvira, die verantwoordelijk is voor het merendeel van de renaissance gebouwen in de regio. Úbeda heeft een klein en gezellig centrum, met veel winkels, bars en restaurants.

Baeza

Baeza is een van de drie renaissances stadjes in het noordoostelijke deel van Andalusië. Van de drie is het de kleinste, maar zeker niet minder het bezoeken waard. Het stadje is vanwege zijn bijzondere architectuur terig te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De mooiste bezienswaardigheden zijn er te vinden rondom het Plaza Santa Maria. Hier staat de kathedraal van Baeza en de univirsiteit. Het gebied rondom Baeza staat bekend vanwege de uitstekende olijfolie die er geproduceerd wordt.

Almería

Almería is een grote stad in het oostelijke deel van Andalusië, onderdeel van de Costa Almería, uitkijkend over de Middellandse Zee. Het is een belangrijke havenstad, een rol die Almería al vervult sinds het onderdeel was van het kalifaat Cordoba. Vanuit deze haven vertrekken er dagelijks veerboten naar verschillende Marokkaanse kustplaatsen en neer de Spaanse exclave Melilla. De twee belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Almería en la Alcazaba. Het la Alcazaba de Almería is een van de mooiste en best bewaarde overblijfselen van de Moorse overheersing in dit deel van Andalusië.

Bijzonder is dat het klimaat van Almería afwijkend is dan dat van de andere delen van Andalusië. Door de weinige regenval spreek je er van een woestijnklimaat, iets wat niet veel voorkomt op het Europese vaste land. Almería is een populaire stedentrip of excursie voor toeristen die ergens in een van de kleinre plaatsen aan de Coste de Almería verblijven.

Cádiz

Cádiz is een middelgrote stad in het zuidelijke deel van Andalusië, uitkijkend over de Golf van Cádiz en de Atlantische Oceaan. De stad ligt iets ten westen van Gibraltar. Cádiz is net als de andere steden en dorpen in dit deel van Spanje een oude stad. Volgens sommige bronnen zou de stad al in de elfde eeuw voor Christus gesticht zijn door de Feniciërs. Later zouden de Carthagen en Romeinen de stad verder ontwikkelen en uitbouwen. De stad werd verwoest door de Visigoten en weer opgebouwd door de Moren. In de eeuwen die volgende zou Cádiz een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis blijven spelen. Zo vertrok Columbus er op zijn tweede tocht naar Amerika en werd het meerdere malen overvallen door de Engelsen en Hollanders omdat het de thuisbasis was van de Zilvervloot.

Nu is Cádiz een rustig stadje, waarvan het historische centrum zich nog helemaal bevindt op een schiereiland in de Golf van Cádiz. belangrijkste bezienswaardigheden zijn het oude Romeinse theater, de Kathedraal van Cádiz, de oude stadsmuren en de Puente de la Constitución de 1812.

Ronda

Ronda is misschien wel de leukste en bekendste excursie die veel toeristen maken vanaf de Costa del sol. Afhankelijk van welke badplaats je verblijft, rij je in ongeveer een uur naar Ronda. Via steile heuvels verlaat je de kust om vervolgens in een totaal andere omgeving uit te komen. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn in het historische centrum van Ronda. Niet zo gek als je bedenkt welke bezienswaardigheden er allemaal te vinden zijn. De belangrijkste is de Puente Nuevo, deze beroemde brug is gebouwd in de achttiende eeuw en verbindt de twee hoger gelegen delen van Ronda met elkaar. Andere bezienswaardigheden zijn het Plaza de Toros, de Arabische baden en de Puente Viejo.

In en rond Ronda kun je om aan de drukte van het stadje te ontsnappen, prachtige wandelingen maken. Onderweg word je dan meerdere malen getrakteerd op prachtige uitzichten op Ronda en de Puerto Nuevo. De beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway heeft er enkele jaren gewoond.

Jaén

Jaén is een middelgrote stad in het centraal noordelijke deel van de regio Andalusië. Het ligt in het deel van Andalusië dat bekend is vanwege de olijfolie die er geproduceerd wordt en de Spaanse renaissance. Door de eeuwen heen heeft de stad vele overheersers gekend. Zo is de stad in handen geweest van de Iberiërs, de Cartagen, de Romeinen, de Visigoten en de Moren. Na de reconquista zou het een zelfstandig koninkrijk worden.

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad in de Catedral de la Asunción de Jaén. Deze zestiende-eeuwse kathedraal is gebouwd in de renaissancestijl en wordt gezien als een van de hoogtepunten van deze stijl in Spanje. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het Castillo de Santa Catalina, het Museo de Jaén en het Museo de Arte Ibérico.

Jaén is een echte universiteitsstad er wonen in de stad meer dan vijftienduizend studenten, wat ongeveer een tiende deel van de hele bevolking is. Dit zorgt ervoor dat Jaén een hippe bruisende stad is, met veel gezellige terrassen en bars.

Huelva

Huelva is een middelgrote onbekende stad in het zuidwesten van Andalusië. De stad ligt aan de Costa de la Luz op de plaats waar de rivieren de Tinto en de Odiel samenvloeien voordat ze samen in de Atlantische Oceaan stromen. Net als de meeste plaatsen in dit deel van Andalusië heeft Huelva een rijke en lange geschiedenis, die helemaal teruggaat tot aan de kopertijd. Later zou Huelva gedomineerd worden door de Taressiër, de Feniciërs en de Romeinen. Volgens de inwoners van de stad en enkele historische bronnen zou vanuit Huelva Colombus met de Santa Maria vertrokken zijn tijdens zijn ontdekkingstocht naar het huidige Amerika. Een groot beeld aan de kust, herinnert hieraan. Andere bekende en leuke bezienswaardigheden zijn de muella del Tino, het Nationaal park Doñana en het Plaza de las Monjas.

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera is de sherry hoofdstad van de wereld. Deze beroemde versterkte wijn mag alleen in de omgeving van Jerez de la Frontera geproduceerd worden. In de tweede helft van de vorige eeuw, was sherry een beroemd drankje. Vooral in Engeland en Nederland was het populair. Tegenwoordig is de productie sterk afgenomen en zijn er bijna alleen nog sherry’s te koop van goede kwaliteit. In het dorp zijn er tientallen bodega’s te vinden waar je sherry tasting kunt doen. Jerez de la Frontera is ook de stad van de Flamenco. In de stad is de “academia de flamenco” te vinden.

Het gebied rondom Jerez de la Frontera wordt al bewoond sinds de kopertijd. Het waren de Fenicïers die er de eerste nederzettingen bouwden, al zijn er bij recente opgravingen ook oudere hutten gevonden. Later zouden de Romeinen, Visigoten en Moren hun stempel op dit deel van Spanje achterlaten. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Kathedraal van Jerez de la Frontera, de Iglesia de San Miguel, het Palacio Duque de Abrantes, het Archeologisch Museum en het Oude stadhuis. Bezoek je Jerez de la Frontera met kinderen, dan is de dierentuin een leuk uitstapje.

Tarifa

Tarifa is te vinden in het zuidelijkst gelegen deel van het Spaanse vaste land. Het stadje ligt aan de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan. Het is de plaats waar dagelijks meerdere veerboren vertrekken naar Tanger in Marokko. Tarifa is vooral bekend bij windsurfers en kitesurfers. De constante wind vanaf de Atlantische Oceaan maakt Tarifa tot een van de best een drukste surfspots ter wereld. Op dagen dat de wind op zijn best is liggen er honderden surfers in de zee bij Tarifa.

De geschiedenis van het stadje, gaat helemaal terug tot de Romeinse overheersing van dit deel van Spanje. In de omgeving van Tarifa zijn er nu nog steeds verschillende historische bezienswaardigheden te vinden. De naam van deze stad was; Iulia Traducta.

Torremolinos

Torremolinos is een bekende badplaats tussen Marbella en Malaga. Het wordt vaak in een adem genoemd met Benalmádena, wat er helemaal aan vast is gegroeid. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was Torremolinos nog een kleine vissersplaats, maar net als de meeste dorpen langs dit deel van de Costa de Sol is het nu uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Het toerisme in Torremolinos richt zich vooral op het massatoerisme. Het zijn voornamelijk Engelse, Nederlandse en Duitse toeristen die in deze door hoogbouw gedomineerde badplaats verblijven. De belangrijkste toeristische trekpleister zijn de stranden van Torremolinos. Hiervan zijn de Costa Lago, Bajondillo en La Cahihuela de populairste.

Nerja

Nerja is een populaire toeristische bestemming in Andalusië. De badplaats met iets meer dan twintigduizend inwoners is te vinden aan de Coast Tropical, een wat minder bekende costa in Spanje. Nerja is een echte toeristische badplaats, met een gezellig centrum dat uitkijkt over de Middellandse Zee. Het mooiste uitzicht over de grillige kustlijn en stranden van Nerja, heb je er vanaf het “Balcón de Europa”. Dit stukje boulevard is altijd gevuld met toeristen die van het uitzicht staan te genieten. Andere bezienswaardigheden in het stadje zijn de chiesa la Iglesia El Salvador, het acueducto de Nerja en de Grotten van Nerja. In deze grotten, die gedeeltelijk bezocht kunnen worden, zijn muurschilderingen gevonden die tienduizenden jaren oud zijn. Volgens sommige bronnen zouden dit zelfs de oudste nog bestaande muurschilderingen ter wereld zijn.