Weer, klimaat en beste reistijd voor Andalusië
Het klimaat van Andalusië is voor veel mensen de belangrijkste reden om de regio te bezoeken. Binnen de regio komen verschillende klimaatsoorten voor, maar het mediterrane klimaat overheerst het grootste deel van Andalusië. In de meer inlands gelegen delen van Andalusië komen verschillende vormen van het maritieme klimaat voor en op de hoogste toppen van de Sierra Nevada komt zelfs het landklimaat voor. Dit heeft vooral te maken mag de gemiddelde dagtemperatuur die behoorlijk wat lager ligt op deze pieken.
Naast deze vrij duidelijk te onderscheiden klimaatsoorten komen er binnen de regio nog enkele microklimaten voor. Zo is er een klein deel in het noordoosten dat een steppeklimaat heeft. Het gaat hierbij om de Tarbernas woestijn, niet ver van de stad Almeria. In dit woestijngebied – de enige woestijn in het westelijke deel van Europa – valt uitzonderlijk weinig neerslag, maar te veel om er van een woestijnklimaat te kunnen spreken.
Vanwege het uitstekende klimaat in Andalusië is de jaren al vele decennia de populairste plaats om te overwinteren op het Europese vaste land. In de winterperiode – of eigenlijk al net voordat de winter goed en wel begonnen is – vliegen veel senioren richting Zuid-Spanje. De zon is in deze periode niet op zijn sterkst, maar warm genoeg om zonder jas op het terras te kunnen zitten.
Warme zonnige zomermaanden
De zomerperiode in Andalusië is de warmste en zonzekerste periode van het jaar. De kans op langdurige neerslag is er nihil en de gemiddelde dagtemperatuur ligt er net iets boven de dertig graden Celsius in de kustregio. In de binnenlanden van Andalusië ligt de gemiddelde dagtemperatuur nog enkele graden hoger. Op de warmste dagen van het jaar kun je het beste een schaduwrijke plaats ergens in de buurt van de zee of een zwembad opzoeken, want op deze dagen kan het kwik stijgen tot veertig graden Celsius. Op deze dagen zal het onplezierig warm zijn in Andalusië. Op dagen dat de levante of de terral wind over het gebied waait zal de gevoelstemperatuur nog enkele graden hoger liggen dan de daadwerkelijk temperatuur. Op deze dagen kun je alleen aan de warmste ontsnappen door een siësta te houden in de verkoeling van de airconditioning.
Toch is het aan de kust op de meeste dagen aangenaam warm zonder dat het echt ontzettend heet aanvoelt, zeker op de stranden met wat verkoeling van de zeewind is het erg aangenaam tijdens een zomervakantie in Andalusië. Niet voor niets zijn Torremolines, Nerja en Marbella een van de populairste zomerzonbestemmingen binnen Spanje.
Winter in Andalusië
De wintermaanden in Andalusië zijn zacht. De Costa del Sol en in mindere mate de Costa de la Luz zijn populaire plekken voor Nederlanders om te overwinteren. De Costa del Sol is misschien wel de beste plek op het Europese vaste land om te overwinteren. Tijdens een normale winter ligt de gemiddelde dagtemperatuur er rondom de zestien graden Celsius en zal het kwik in de avond en nacht net onder de tien graden Celsius zakken. Als overdag de zon zich laat zien, dan zijn temperaturen van boven de twintig graden Celsius in januari geen uitzondering.
In de binnenlanden van Andalusië is de kans op winterweer een stuk groter. In de omgeving van steden als Sevilla, Cordoba en Granada zijn de wintermaanden een behoorlijk stuk koeler. Dit heeft in eerste instantie te maken met de hogere ligging van deze plaatsen, maar ook de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat in dit deel van Andalusië is veel minder groot. Niet ver van Granada ligt de Sierra Nevada, een bekend skigebied in Spanje. Tijdens de wintermaanden is de kans op een pak sneeuw in dit behoorlijk groot, de hoger gelegen delen van dit gebied zijn een groot deel van het jaar bedekt met sneeuw.
Neerslag
De gemiddelde jaarlijkse neerslagcijfers in Andalusië zijn laag. Vanaf mei tot en met september is de kans op langdurige neerslag in grote delen van Andalusië klein. De maand juli is onder normale omstandigheden de droogste maand van het jaar. Mocht het in de zomermaanden toch een keer regenen in Andalusië, dan zal het in de meeste gevallen om een stevige onweersbui gaan. Tijdens een dergelijke bui – die vaak kort van aard is – wordt de stof van de straten gespoeld en zie je de hele regio een beetje opleven.
Tijdens de winterperiode is de kans op langdurige neerslag een stuk groter, normaal gesproken is de maand januari de natste van het jaar. De maanden november en december zijn statistisch gezien iets droger, maar dit zijn kleine verwaarloosbare verschillen. De zuidelijk gelegen delen van Andalusië en dan vooral de plaatsen die wat hoger in de bergen liggen, zijn de natste delen van Andalusië.
Tijdens dagen met veel neerslag zal de gemiddelde dagtemperatuur wat lager, dit kan er in de winterperiode voor zorgen dat het koud en koel aanvoelt in Andalusië. In de hoger gelegen delen van Andalusië is met regelmaat sneeuw te vinden. In de Sierra Nevada valt ieder jaar zoveel sneeuw dat je er kunt skiën.
Weersextremen
Door de zuidelijke ligging van de regio Andalusië, heb je in de zomermaanden kans op extreem warm weer. Zeker als er vanuit Afrika hete droge lucht uit de Sahara richting het gebied geblazen wordt, kan dit ervoor zorgen dat er een onaangename gevoelstemperatuur ontstaat. Als de werkelijk temperatuur boven de veertig graden Celsius komt en de droge warme wind ervoor zorgt dat de gevoelstemperatuur nog hoger ligt, kan het onaangenaam warm worden in deze regio. Op deze dagen kun je het beste een koele plaats in de schaduw opzoeken in de buurt van het water.
Spaanse winden
Er zijn verschillende winden die gedurende het jaar over Spanje heentrekken, twee hiervan komen ook in Andalusië voor, waarvan een er zelf alleen in dit gebied voorkomt. De terral wind – die voornamelijk in de zomermaanden voorkomt – ontstaat meestal ergens in de omgeving van Malaga of de Costa del Sol, als de zeetemperatuur hoger komt te liggen als de temperatuur op het land. Dit kan gebeuren als het in de avond en nacht ineens snel afkoelt. Een terral wind is een typische wind die voorkomt in gebieden die aan de kust liggen. Maar omsloten worden door bergen. Op dagen dat deze wind in dit deel van Andalusië waait, worden meestal de hoogste jaartemperaturen gemeten. De terral wind kan ook in de wintermaanden voorkomen, maar zal dan juist vochtige koude lucht met zich meebrengen.
Een andere bekende wind in Andalusië is de levante, deze wind ontstaat boven de Middellandse Zee, vaak ergens in de buurt van Mallorca. Boven zee zal de wind steeds meer aan kracht toenemen om vervolgens stevig tegen de hoger gelegen delen van Andalusië aan te beuken. In het zuidelijke deel van Andalusië in de omgeving van Cádiz zorgt deze wind voor bijzonder veel neerslag, meer dan je zou verwachten in dit deel van Spanje.
Klimaatstatistieken van Andalusië
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Andalusië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Andalusië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.
Bekijk het klimaat van Andalusië